Urmăreşte-ne pe:

5 sfaturi la subiectul: Cum îi apreciem pe cei din jur?

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Chiar dacă aprecierile pozitive sunt bine primite de oricine este important să nu depăşim anumite limite.

Este important să fii atent şi să găseşti formele potrivite de apreciere pentru fiecare persoană.

Dacă oferi aprecieri prea des, va scădea impactul mesajului tău iar ceilalţi ar putea să îţi pună la îndoială integritatea.

Totuşi, aprecierile sunt esenţiale pentru a-i păstra pe cei din jur motivaţi şi angajaţi în ceea ce fac, în special acestea

sunt potrivite pentru a dezvolta relaţii de calitate cu colegii, membrii echipei şi clienţii.

 

Urmează paşii de mai jos pentru a oferi aprecieri sincere şi de calitate.

 

1. Fii specific

Mulţi dintre noi am auzit în jur “Bine făcut!” sau “Bravo!”. Chiar dacă acest tip de apreciere e mai mult decît nimic, e recomandat să fii specific – vei avea mai mare impact.

De exemplu, poţi spune “Îţi mulţumesc, detaliile incluse de tine în cercetarea pe care ai terminat-o ieri mă ajută în a estima…”. Această observaţie surprinde comportamentele observabile, faptele întîmplate.

Nu uita de cuvintele “magice” Mulţumesc sau Te rog. Cînd le spui celor din jur că au făcut treabă bună şi că aceasta a avut un efect pozitiv, mesajul tău va fi relevant şi ţinut minte.

 

2.Fii perseverent

Cu cît îi apreciezi sincer mai mult pe ceilalţi, cu atît ei vor învăţa ce este important pentru tine. Acest aspect este cu atît mai important cînd te afli într-o poziţie de management sau e nevoie să construieşti o echipă.

Conform cercetărilor, cu cît generezi mai multe emoţii pozitive în cei din jur cu atît ei devin mai creativi şi mai flexibili.

 

3. ARATĂ, pe lîngă faptul că spui

Comunicarea, după cum ştim, nu este formată doar din cuvinte spuse sau scrise. Poţi să-ţi exprimi aprecierea pentru cei din jur în nenumărate feluri.

De exemplu, cînd rogi un senior din echipă să îl sprijine în dezvoltare pe alt coleg începător, denotă faptul că apreciezi, valorizezi munca persoanei respective, caracterul şi experienţa sa.

Foloseşte, pe lîngă aprecierile verbale, acţiuni ce apreciază valoarea celorlaţi.

 

4. Fă aprecierea adecvat

Fiecare persoană din jurul nostru este unică şi are o personalitate proprie, fiind motivată de diferite lucruri. Unora le place să fie apreciaţi în faţa altor persoane, alţii preferă să nu fie nimeni de faţă.

Este important să fii atent şi să găseşti formele potrivite de apreciere pentru fiecare persoană. E nevoie să te asiguri că persoana ar vrea asta, nu ar deranja-o ci, din contră, ar avea un efect pozitiv asupra ei.

Te poţi folosi de instrumentul cum să oferi feedback pentru a structura mai bine ceea ce vrei să transmiţi.

 

5. Fiecare merită aprecierea ta

Cu siguranţă că cei mai talentaţi şi muncitori colegi sau membri de echipă, primesc în mod constant aprecierile celor din jur, inclusiv ale tale.

Încearcă să îi apreciezi şi pe cei care primesc mai puţină apreciere. S-ar putea că doar atît să le lipsească pentru a prinde aripi şi a se dezvolta.

 

Recomandare:

Ai grijă să nu ceri favoruri în aceeaşi discuţie în care faci o apreciere.

Persoana respectivă ar putea crede că o “cumperi”.

 

Aspecte legate de cultură

În unele culturi aprecierea în public sau aprecierea repetată este inacceptabilă, jigneşte, sau chiar stînjeneşte. Dacă eşti în contact cu persoane cu background diferit, fii la curent cu normele sociale, culturale şi ai grijă să ţii cont de acestea. 

 

Elemente cheie

Aprecierile sunt esenţiale pentru a-i păstra pe cei din jur motivaţi şi angajaţi în ceea ce fac şi sunt potrivite pentru a dezvolta relaţii de calitate cu colegii, membrii echipei şi clienţii.

În unele culturi aprecierile sunt deranjante sau stînjenitoare, fii atent la aceste aspecte şi adaptează adaptarea în conformitate cu situaţia în care eşti la moment.