Urmăreşte-ne pe:

A apărut o nouă serie de bancnote EURO

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Ştiaţi că... A apărut o serie de noi bancnote EURO care treptat le vor înlocui definitiv pe cele vechi, şi care vor fi introduse în circulaţie începînd cu luna mai 2013. Bancnotele vechi urmează să circule în paralel pînă la retragerea lor, însă acestea vor putea fi schimbate oricînd la bănci.

 

 

Ştiaţi că... De ce sunt necesare bancnote noi?

BCE(Banca Centrală Europeană) şi băncile centrale naţionale (BCN) din Eurosistem sunt responsabile pentru integritatea bancnotelor euro. Prin urmare, acestea au elaborat o a doua serie de bancnote euro cu elemente de siguranţă optimizate, care vor contribui la sporirea gradului de siguranţă a bancnotelor şi la menţinerea încrederii publicului în moneda euro.

 

 

Ştiaţi că... Menţinerea avansului faţă de falsificatorii de bancnote este indispensabil.

Noile bancnote euro beneficiază de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor. Noile elemente de siguranţă oferă o mai bună protecţie împotriva contrafacerii şi sporesc gradul de siguranţă a bancnotelor.

 

 

Ştiaţi că... Strategia de cercetare‑dezvoltare a Eurosistemului indică necesitatea de a asigura „autoprotecţia” bancnotelor euro, prin urmare, de a nu permite contrafacerea. Instituţiile de credit, agenţii profesionişti care operează cu numerar şi publicul trebuie să poată recunoaşte bancnotele contrafăcute şi să contribuie astfel la sprijinirea strategiei Eurosistemului de combatere a contrafacerii.

 

 

Ştiaţi că... Noile bancnote sunt mai rezistente şi mai durabile

Noile bancnote euro vor fi mai durabile decît cele din prima serie, nemaifiind necesară înlocuirea acestora într-un ritm la fel de rapid. Acest aspect este important în special pentru bancnota de 5 EUR, întrucît aceasta este expusă uzării şi deteriorării într-o măsură mai mare. Viaţa mai îndelungată a acestei bancnote va reduce, de asemenea, impactul său asupra mediului.

 

 

 

Ştiaţi că... Concepţia grafică a seriei „Europa”

Concepţia grafică a bancnotelor din seria „Europa” se bazează pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii, dar aspectul vizual al bancnotelor a fost înnoit, permiţînd includerea unor elemente de siguranţă noi şi optimizate şi facilitînd, de asemenea, distingerea celor două serii.

 

 

Ştiaţi că... La fel ca în cazul primei serii, noile bancnote din seria „Europa” prezintă stiluri arhitecturale care au caracterizat şapte perioade din istoria culturală a Europei, dar nu reproduc imagini ale unor monumente sau poduri reale. Aceste stiluri sunt:

5 EUR: clasic
10 EUR: romanic
20 EUR: gotic
50 EUR: renascentist
100 EUR: baroc şi rococo
200 EUR: arhitectura în oţel şi sticlă a secolului al XIX‑lea
500 EUR: arhitectura secolului al XX‑lea

 

 

Ştiaţi că...Reinhold Gerstetter, grafician de bancnote independent stabilit la Berlin, a fost selectat pentru a regîndi elementele grafice ale bancnotelor euro.

 

 

Ştiaţi că...Pentru fiecare bancnotă vor fi folosite culori dominante, care vor contrasta cu cele ale bancnotelor cu valori nominale adiacente. Fiecare cupiură din a doua serie va avea aceeaşi culoare precum cupiura corespunzătoare din prima serie, şi anume gri pentru bancnota de 5 EUR, roşu pentru bancnota de 10 EUR, albastru pentru bancnota de 20 EUR, portocaliu pentru bancnota de 50 EUR, verde pentru bancnota de 100 EUR, galben-maroniu pentru bancnota de 200 EUR şi violet pentru bancnota de 500 EUR.

 

 

Ştiaţi că... Noile bancnote ţin seama, de asemenea, de ţările care au aderat la Uniunea Europeană după lansarea primei serii de bancnote EURO. Acestea redau:

- denumirea monedei – euro – scrisă nu numai cu litere latine (EURO) şi greceşti (EYPO), ci şi cu litere chirilice (EBPO), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în anul 2007;

- o hartă revizuită a Europei, care include Cipru şi Malta; şi

- iniţialele Băncii Centrale Europene în nouă variante lingvistice corespunzătoare următoarelor limbi:

BCE: franceză, italiană, portugheză, română, spaniolă
ECB: cehă, daneză, engleză, letonă, lituaniană, olandeză, slovacă, slovenă, suedeză
ЕЦБ: bulgară
EZB: germană
EKP: estonă, finlandeză
EKT: greacă
EKB: maghiară
BĊE: malteză
EBC: polonă

 

 

Ştiaţi că... Introducerea seriei „Europa” în mai 2013

Bancnotele din seria „Europa” vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare şi începînd cu noua bancnotă de 5 EUR, care va fi pusă în circulaţie în luna mai 2013. Aceasta va fi urmată de noua bancnotă de 10 EUR.

 

 

Ştiaţi că... Schimbarea presupune o concepţie regîndităşi o siguranţă sporită

Noile bancnote marchează o evoluţie. Acestea vor prezenta în continuare concepţia grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Astfel, bancnotele noi sunt uşor de distins de cele din prima serie. Cupiurile se menţin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR.

 

 

Ştiaţi că... Noile banconte EURO sunt uşor de identificat şi mai sigure

Noile elemente de siguranţă ale bancnotelor din seria „Europa” sunt uşor de identificat şi asigură faptul că acestea sunt cu un pas înaintea tehnologiei de reproducere a imaginilor.

 

 

Ştiaţi că... Lansarea va avea loc pe etape

Introducerea seriei „Europa” va fi diferită de trecerea la euro în anul 2002 din mai multe motive. Diversele cupiuri sunt emise în etape distincte, astfel încît introducerea întregii serii va dura cîţiva ani, spre deosebire de stilul „big bang” în care s-a desfăşurat trecerea la euro în anul 2002.

 

 

Ştiaţi că... Avînd în vedere introducerea treptată a noilor bancnote, precum şi faptul că fiecare ţară are propriul „circuit al numerarului”, schimbarea va fi realizată cu viteze diferite în ţările din zona euro. Timpul necesar pentru ca noile bancnote să ia locul vechilor bancnote va varia de la o ţară la alta. Pînă în toamna anului 2013, se preconizează că numărul noilor bancnote de 5 EUR din zona euro îl va depăşi pe cel corespunzător bancnotelor de 5 EUR din prima serie.

 

 

Ştiaţi că... Bancnotele vechi vor circula în paralel cu o  valabilitate pe termen nelimitat

Pentru a epuiza stocurile rămase, timp de cîteva luni, bancnota de 5 EUR din prima serie va fi pusă în circulaţie în mai multe ţări din zona euro în paralel cu noua bancnotă de 5 EUR. Cele două serii vor circula în paralel ca mijloace legale de plată. Data la care prima serie încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunţată cu mult timp în avans; cu toate acestea, bancnotele din prima serie vor putea fi preschimbate pe termen nelimitat la BCN(Băncile Centrale Naţionale) din Eurosistem.

 

 

Ştiaţi că...Mitul Europei vine din mitologia greacă

Un portret al Europei, personaj din mitologia greacă, a fost integrat în unele dintre elementele de siguranţă ale noilor bancnote euro. Din acest motiv, seria a primit numele „Europa”.În mitologia greacă, Europa, fiica unui rege fenician, a fost sedusă de Zeus care, metamorfozat în taur, a răpit-o, ducînd-o în Creta. Mitul i-a inspirat pe grecii antici, care au început să folosească termenul „Europa” în sens geografic.

 

 

Ştiaţi că...Alegerea portretului Europei nu e întîmplătoare

În mod tradiţional, pe bancnotele din întreaga lume se utilizează portrete. Studiile arată că oamenii tind să recunoască feţele cu uşurinţă. Portretul Europei a fost ales pentru a fi reprezentat pe noile bancnote euro, avînd în vedere referinţa directă la continentul Europa şi nota umană pe care o conferă bancnotelor. Această imagine a fost preluată de pe un vas expus la Muzeul Louvre din Paris. Vasul datează de peste 2 000 de ani şi a fost descoperit în sudul Italiei.

 

Regîndirea şi optimizarea noilor bancnote EURO

 

 

 

 

 

EURO  -  Moneda noastră

 

 

 

 

 

 

Lansarea noii bancnote de 5 EURO la data de 10 ianuarie 2013