Urmăreşte-ne pe:

Cît costă obţinerea unor bunuri

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Ştiaţi că... Construcţia vasului Titanic a costat, la începutul secolului al XX-lea, 3 milioane de dolari, iar turnarea filmului despre acest vas, realizată dupa circa o sută de ani, a costat 100 de milioane de dolari.

 

 

Ştiaţi că... Valoarea banilor a crescut şi a scăzut în timp, aducîndu-le unora grandoarea, iar altora dezastrul vieţii lor. Banul poate fi o atracţie bizară sau o curiozitate inedită, în funcţie de conjunctura în care se află. Cîteva asemenea curiozităţi, unele cunoscute, altele uitate, merită rememorate.

 

 

  Ştiaţi că... În anul 1984, un telefon mobil (mult mai mare decît cele actuale) costa 4.195 de dolari. Puţini şi-l puteau permite.

 

 

  Ştiaţi că... SUA au cumpărat teritoriul Louisiana, de 2.100.000 kmp, plătindu-i statului lui Napolen Bonaparte mai puţin de 8 cenţi hectarul. Este una din cele mai spectaculoase afaceri imobiliare din istorie.

 

 

  Ştiaţi că... Statisticile americane arată că posesorul unui cîine de lux din SUA cheltuieşte pentru animalul său pînă la 13.000 de dolari pe an.

 

 

  Ştiaţi că... Programul prin care s-a realizat prima aselenizare(cînd au ajuns prima dată pe lună) de către americani a costat, la acea data, 23.000.000.000 dolari. Asta reprezintă exact cît costul întreţinerii a 1.769.230 cîini de lux.

 

 

  Ştiaţi că... Cheltuielile făcute de stat pentru fabricarea unei bancnote de un dolar se ridică astăzi la 3 cenţi. Fabricarea unei monede metalice de 0,50 dolari costă 8 cenţi.

 

 

  Ştiaţi că... Un tatuaj pretenţios, executat de un artist profesionist, poate costa 30.000 dolari sau chiar mai mult.

 

 

  Ştiaţi că... Peste 20% din populaţia planetei cîştigă, anual, sub 425 de dolari, respectiv 35,41 dolari pe lună - ceva ce depăşeşte cu puţin un dolar pe zi.

 

 

  Ştiaţi că...  În 1867, Alaska, teritoriu ce aparţinuse Rusiei, a fost vîndut Statelor Unite la preţul de 4,74 cenţi pe hectar, în total 7,8 milioane de dolari. Afacerea ar fi fost şi mai spectaculoasă, dar Rusia nu şi-a luat banii. A intervenit o terţă persoană, cu pretenţii.

 

 

Ştiaţi că... Cel mai scump film mut din epoca de aur a filmului a costat 3,9 milioane de dolari: a fost filmul "Ben-Hur".

 

 

Ştiaţi că...  Cel mai mare succes de casă obţinut dintr-un film western a avut loc în 1990, pentru filmul "Dansînd cu lupii": 394 de milioane de dolari.

 

 

Ştiaţi că... O curiozitate actuala: în staţiunea de cercetări McMurdo din Antarctica, populată cu 200 locuitori, a fost instalat un bancomat.

 

 

Ştiaţi că... Fabrica de bere Guinness Brewery, fondată la 1759, în Dublin, a fost inchiriată, în acel an, de către Arthur Guinness, cu preţul anual de 45 lire sterline, pe o durată de 9.000 ani. Contractul este în derulare, fiind valabil încă 8.748 de ani de acum încolo.

 

 


  Ştiaţi că...  În anul 1941, un litru de benzină costa, în SUA, 5 cenţi. Iar în România preţul unui bilet de tramvai costa 3 sau 4 lei, în funcţie de distanţă.

 

 

  Ştiaţi că... O curiozitate actuală: întreţinerea unui ursuleţ panda într-o grădină zoologică este de cinci ori mai scumpă decît întreţinerea unui elefant.