Autorul blogului

Ecaterina Godoroja (Tincu)

Vezi profilul pe Linkedin

Urmăreşte-ne pe:

Cum să devii cel mai bun în domeniul tău

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Bine v-am regăsit şi astăzi, dragii mei!

De data asta am ales să fac un rezumat al unui forum la care am participat recent.

Tot mai multă lume întîlnesc în ultimul timp care vrea să performeze într-un domeniu sau în altul.

La rîndul meu şi eu vreau să devin cel mai bun speacialist în domeniul meu, şi anume public speaking.

Şi nu mi-e frică să o recunosc public. Iar pentru asta, fiecare trebuie să urmeze o serie de paşi importanţi ca să-şi atingă scopul propus.

 

 


Eu vă îndemn să luaţi aminte la cei 7 şapte paşi importanţi pentru a deveni cel mai bun în domeniul pe care ţi-l alegi.

La sfîrşitul articolului o să-ţi spun cum am ajuns să ticluiesc această listă de 7 paşi smiley

 

 1. Defineşte exact ce înseamnă să fii cel mai bun în domeniul tău
 
În noiembrie, la Chişinău s-au desfăşurat zilele femeilor antreprenoare din Moldova, unde am participat şi eu, iar acolo am cunoscut mai multe femei care au fost trainerii noştri în acele zile, printre care şi Mihaela Palade Gheran, psiholoh clinician, trainer dezvoltare personală din Iaşi.

De la dînsa am auzit o frază, cu care sunt foarte de acord, şi anume:"nu poţi obţine mai mult decît îţi poţi imagina".
Sau cum a spus Brian Tracy:"nu poţi nimeri o ţintă pe care nu o vezi".

Acelaţi lucru se întîmplă şi în cazul în care îţi alegi un domeniu în care vrei să fii cel mai bun. Dacă nu ştii exact ce înseamnă să fii cel mai bun, nu vei ajunge niciodată cel mai bun, pentru că nu ştii ce să faci pentru a ajunge acolo.

Mai întîi trebuie să defineşti exact ce înseamnă acest lucru: să fiu cel mai bine plătit, să fiu cel mai bun speaker, să scriu cea mai vîndută carte din ţară, să cîştigul locul 1 la dans, etc.


Oricare ar fi ţinta ta, mai întîi defineşte-o cu exactitate şi noteaz-o pe o foaie de hîrtie, cu lux de amănunte. Cu cît eşti în stare să descrii mai detaliat ceea ce doreşti să realizezi, cu atît mai mari sunt şansele să reuşeşti.

Şi aici vreau să mai fac trimitere la o altă expresie pe care am auzit-o în cadrul aceluiaşi forum dedicat femeilor antreprenoare din Moldova, de la Iulia Iabanji: "dacă ai o idee de afacere care nu a trecut prin tine, şi nu o simţi foarte aproape de tine, înseamne  că trebuie să mai aştepţi".

 

  2. Determină dacă îţi place cu adevărat să faci acel lucru
 

Foarte multe persoane îşi stabilesc nişte obiective pe care nu şi le doresc personal, ci mai degrabă, le-au fost recomandate de prieteni sau rude, sau mai rău, le-au fost impuse de părinţi.

Dacă nu îţi doreşti tu, personal, să realizezi un lucru, atunci ai şanse foarte mari să eşuezi, pentru simplul fapt că nu ai motivaţia necesară să te pregăteşti suficient de intens pentru îndeplinirea obiectivului respectiv.

De asemenea, nu vei avea suficientă motivaţie să depăşeşti obstacolele care îţi vor apărea pe parcurs şi la prima problemă mai dificilă cu care te vei întîlni, vei renunţa.

Aşadar, dacă vrei să devii cel mai bun într-un domeniu, asigură-te că este ceva ce-ţi doreşti tu în mod deosebit.

 

 

3. Ia o decizie hotărîtă de a face tot posibilul pentru a deveni cel mai bun
 

Ai ajuns la etapa cînd ai stabilit deja că într-adevăr, acest domeniu în care doreşti să excelezi este ceea ce-ţi place să faci.

Acum trebuie să îţi promiţi că vei face tot posibilul pentru a ajunge acolo sus, în top, şi nu vei renunţa pînă cînd nu vei realiza ceea ce ţi-ai propus.

Stabileşte-ţi lucrul respectiv ca fiind obiectivul principal pentru următoarea perioadă şi dedică zilnic cel puţin 1-2 ore pentru îndeplinirea acestuia.

Dacă vrei să devii cel mai bun, trebuie să iei hotărîrea de a face tot ce-ţi stă în putinţă pentru a te pregăti şi să îţi iei angajamentul să continui pînă cînd îţi vei îndeplini obiectivul.

 

 

4. Fii pregătit pentru a înfrunta eventualele dificultăţi pe care le vei întîmpina

Ştiţi vorba veche românească: "ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici"?

Foarte mulţi oameni realizaţi pot să confirme acest lucru.
Şi iar o să pomenesc de forumul femeilor antreprenoare din Moldova, tot acolo am reauzit această învăţătură de la Doina Cepalis, femeia care a "răpus" cinci continente prin afacerea pe care o desfăşoară în România.

Ca o detaliere a celor spuse de Doina Cepalis, dînsa a mai spus că cel mai mult a învăţat tocmai din cele mai grele situaţii şi chiar din cele mai dure eşecuri.

Prin urmare, dacă la pasul precedent ţi-ai luat angajamentul să faci tot posibilul pentru a deveni cel mai bun, la această etapă trebuie să te pregăteşti moral şi mental pentru a putea depăşi eventualele obstacole care îţi vor apărea în cale, şi cu siguranţă îţi vor apărea.

Dar, nu trebuie să te temi, deoarece aceasta face parte din procesul de evoluare.

În cazul tău, fiecare obstacol pe care îl vei depăşi, te va ajuta să devii mai puternic, mai motivat şi mai hotărît să-ţi îndeplineşti obiectivul.

Secretul este să nu te dai bătut!

 

 


5. Determină care este pregătirea de care ai nevoie pentru a deveni cel mai bun
 

Pînă acum te-ai ocupat de partea cea mai dificilă, şi anume ţi-ai creat mentalitatea necesară pentru a deveni cel mai bun.

Aceasta este mentalitatea de învingător de care ai nevoie, pentru a reuşi.

Acum, este timpul să treci la lucruri şi mai concrete, şi anume, trebuie să determini exact de ce pregătire sau calităţi ai nevoie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti.

Poate că trebuie să urmezi un curs de specialitate, sau să apelezi la ajutorul unui profesionist, să îţi dezvolţi abilităţile de comunicare şi negociere, să înveţi să stăpîneşti mai bine tehnicile de vînzări.

Indiferent despre ce este vorba, află exact de ce anume ai nevoie pentru a excela în domeniul respectiv.

 

 

 
6. Alcătuieşte-ţi un plan de acţiune şi pune-l imediat în aplicare
 
Acum, după ce ai aflat care sunt calităţile de care ai nevoie ca să devii cel mai bun, alcătuieşte-ţi un plan.

Un plan care te va ajuta să îţi dezvolţi calităţile respective şi să-ţi însuşeşti cunoştinţele necesare.

Iar învăţatul nu se opreşte aici: înscrie-te la un curs, contactează un trainer personal, citeşte cel puţin o carte despre Time Management, urmează un curs online, fii prezent acolo unde se organizează evenimente din domeniul tău, etc.

Notează-ţi tot ce trebuie să faci şi apucă-te imediat de treabă. Nu mai amîna, aşteptînd să vină momentul potrivit.


Momentul potrivit este ACUM.

 

 

7. Învaţă de la cei mai buni din domeniul tău
 

Acesta este cu siguranţă cel mai rapid mod de a progresa şi de a înainta cu paşi cît mai rapizi spre succes.

Brian Tracy spune că de fiecare dată cînd povesteşte despre cum a reuşit să devină cel mai bun în vînzări în companiile în care a lucrat, primul lucru pe care-l făcea era să îi întrebe pe managerii sau directorii de vînzări, cei care se aflau într-o funcţie mai înaltă decît el, cum au reuşit şi care este secretul lor.

Şi spre marea lui surprindere, aceştia au fost foarte deschişi cu el, l-au ajutat cu sfaturi şi i-au explicat ce trebuie să facă pentru a deveni mai bun.

Aşadar, înainte de a te gîndi că poate vei fi refuzat sau că nimeni nu vrea să te ajute, mergi şi întreabă-i pe cei care au reuşit să ajungă acolo unde-ţi doreşti şi tu şi cere-le sfatul.

Vei fi surpins cînd vei vedea cît de drăguţi pot fi oamenii de succes.

 

Şi aici îţi mărturisesc din propria mea experienţă, şi iar cu referire la forumul femeilor antreprenoare din Moldova, la o pauză de cafea, m-am apropiat de Catrinel Zaharia, Senior Business Consultant în Iaşi, şi mărturisindu-i despre cît de impresionată sunt de felul în care ne vorbeşte am întrebat-o dacă mă poate îndruma şi pe mine pe calea Public Speaking-ului.

Şi da, spre uimirea mea, a fost extrem de drăguţă şi binevoitoare în a mă asculta în primul rînd şi în a mă sfătui de unde să încep.

 

 

Aşa cum am promis la început, o să-ţi spun cum am ajuns să fac această listă de 7 paşi care te vor ajuta să devii cel mai bun în domeniul tău, cu condiţia să îi respecţi.

Iniţial am găsit această listă pe un site, am citit articolul, şi am decis să împart cu voi această informaţie. Iar în momentul în care am început să îl aranjez în pagină pe site-ul meu am decis să vă împărtăşesc din învăţăturile pe care le-am obţinut la acel forum (despre care am tot pomenit smiley). Şi nu doar din învăţături ci şi despre persoanele pe care le-am cunoscut, care m-au inspirat foarte mult şi pe care le apreciez şi mai mult.

Prin urmare, acest articol a suferit schimbări majore de conţinut, fapt pentru care o să-mi permit să-l semnez cu numele meu.

P.S. Nu sper, dar îmi doresc foarte mult ca nici una dintre persoanele pe care le-am menţionat în articol şi nu le-am cerut permisiunea pentru asta, să nu se supere pe mine. Nu am făcut-o pentru trafic, ci pentru sincera apreciere pe care le-o port.

 

Nu uitaţi să respectaţi cei 7 paşi dacă vreţi să deveniţi cei mai buni din domeniul vostru!

Sunt Ecaterina Godoroja  (Tincu), şi vă confirm că

       Experienţa Garantează Triumful !