Autorul blogului

Ecaterina Godoroja (Tincu)

Vezi profilul pe Linkedin

Urmăreşte-ne pe:

Cum parola mi-a schimbat viaţa

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

 

"Cum a putut ea să procedeze aşa cu mine?" - mă întrebam eu. În fiecare zi. Tot timpul.

În 2011, cînd încă erau la modă degradeurile populare, iar Ai-OS stabilieau direcţia în design şi oamenii foloseau deodorante, eu eram în depresie din cauza divorţului meu.

Din fericire, m-am dovedit a fi destul de descurcăreţ, ca să ies din această stare. (În plus, m-au ajuta şi oameni minunaţi, care erau în jurul meu.)


 

Odată, am ajuns la birou şi m-am uitat la monitorul meu. Totul părea frumos, pînă cînd nu am văzut acest mesaj:

 

Parola dumneavoastră a expirat.

Faceţi clic pe butonul "Change password" pentru a schimba parola.

Ok! Doar că eu credeam că butonul "Change password" este prevăzut pentru altceva.

 

Am citit acest mesaj stupid despre mine cu vocea unui bătrîn morocănos: "Parola dracului, a expirat."

La locul meu de muncă Microsoft Exchange Server cerea să schimbi parola la fiecare 30 de zile la mii de angajaţi.

A fost un nonsens total: trebuia neapărat să foloseşti în parolă măcar o majusculă, cel puţin o literă mică, măcar un simbal şi cel puţin o cifră. Numărul total de simboluri trebuia să fie mai mare de opt. Şi eu nu puteam să folosesc acceaşi parolă pe care am folosit-o în ultimele trei luni.

În acea dimineaţă de marţi, la ora 9:40 eram tare furios. Afară era într-atît de cald încît eu am transpirat înainte ca să ajung la muncă. Am şi întîrziat. Şi încă eram cu casca pe cap. Uitasem să iau dejunul. În gură aveam un miros de ţigară. Trebuia să mă clarific cu asta pînă la începutul reuniunii de la ora 10:00. Aveam în faţă "o necesitate" care aştepta să consum pentru ea o groază din timpul meu.


 

Aşadar, asta a fost - cîmpul de introducere cu un cursor intermitent, în aşteptare, pînă cînd voi inventa parola pe care o voi folosi în decursul următoarelor 30 de zile şi pe care o voi introdece iar şi iar de cîteva ori pe zi.

 

În curînd, un pic mai liniştit, mi-am amintit de o metodă, pe care am auzit-o de la fostul meu şef  Rаsmus. El combina lista de obiective cu parolele. Iar eu am decis să folosesc o versiune mai extinsă a acestei metode.

Eu am decis să folosesc parola, ca scop de a-mi schimba viaţa.

Eu nu mă puteam concentra pe atingerea obiectivelor mele datorită modului actual de viaţă şi a dispoziţiei mele. Fără îndoială, au existat indicii că am trebuie să fac ceva, ca să recapăt controlul asupra vieţii mele, dar noi de cele mai multe ori nu acordăm atenţie acestor indicii.

Parola mea a devenit astfel un indiciu. Ea îmi amintea că eu nu trebuia să devin jertfa acelei situaţii urîte recente şi că eu sunt suficient de puternic ca să o depăşesc.

Şi eu am pus parola Forgive@h3r (iart-o).

În timpul reuniunii eu încă mă gîndeam la ceea ce tocmai făcusem. Pe faţa mea a apărut zîmbetul.

În timpul vacanţei de o saptămînă am fost nevoit să introduc această parolă de cîteva ori pe zi. De fiecare dată, cînd computerul meu se bloca. De fiecare dată, cînd pe monitor apărea poza ei. De fiecare dată, cînd mă întorceam singur de la prînz.

În capul meu asta suna ca mantra: eu nu am introdus parola, ci mi-am reamintit să o iert.

 


Toate astea au schimbat atitudinea mea faţă de fosta mea soţie. Asta îmi amintea mereu că eu trebuie să o iert. Eu am acceptat ceea ce s-a întîmplat cu căsnicia mea. Mi-a apărut o nouă metodă de a mă lupta cu depresia în care eram.

În următoarele zile dispoziţia s-a îmbunătăţit considerabil. Doar că la sfîrşitul celei de-a doua săptămîni am observat că acastă parolă a început să fie mai puţin efectivă. M-a ajutat îmbunătăţirea actualei mantre, acum ea suna aşa: "eu o iert pe ea de fiecare dată cînd introduc această parolă". Efectul tămăduitor s-a întors practic imediat.


 

O lună mai tîrziu, dragul Microsoft Exchange Server iar mi-a cerut să îmi schimb parola. Eu m-am gîndit atunci care scop trebuie să îl  realizez în continuare.

Am pus parola Quit@smoking4ever (să las fumatul pentru totdeauna).

Ghiciţi, ce s-a întîmplat. Vă spun cinstit, am lăsat fumatul chiar aseară. Am o groază de martori, care nu au putut să creadă cum am ajuns eu la acest rezultat. Eu citeam tot felul de cărţi, foloseam ţigări electronice, plasturi, etc. Nimic nu m-a ajutat, însă această metodă a funcţionat.

Nu a fost uşor să o scriu această parolă  timp de o lună întreagă, dar asta m-a ajutat să răzbat chiar pînă la mine. Asta mă motiva să îmi realizez scopul meu în această lună.

 

Cu o lună mai tîrziu, eu am pus parola Save4trip@thailand (adună bani pentru călătoria în Thailanda)

Ghiciţi, unde am plecat eu peste 3 luni. Da, în Thailanda.

Îţi mulţumesc ţie, parolă.


Conştientizarea faptului că aceste insitări şi aceste reamintiri mă ajută în fiecare lună să îmi ating scopul, mă motivează şi mă ambiţionează. Cîteodată îmi vine greu să mă decid asupra următorului scop. Uneori ne vine greu să înţelegem ce anume avem nevoie să schimbăm şi în ce direcţie să ne deplasăm.


 

Astfel, am înţeles, că pot cu adevărat să îmi schimb viaţa, dacă reuşeşti să îţi pui corect scopurile. Eu continui să fac asta iar şi iar, lună după lună, şi eu am rezultate minunate.

Iată de exemplu cîteva parole, pe care eu le-am folosit în decursul ultimilor doi ani. Din ele puteţi să vă daţi seama, cum s-a îmbunătăţit viaţa mea datorită acestei metode.


Forgive@her (Iart-o) ← adresată fostei soţii, cu aceasta a început totul

Quit@smoking4ever (Lasă-te de fumat pentru totdeauna) ←  a funcţionat

Save4trip@thailand (Adună bani pentru călătoria în Thailanda) ← a funcţionat

Eat2times@day (Mănîncă de două ori pe zi) ← nu a funcţionat, mîncarea a rămas în interior

Sleep@before12 (Culcă-te înainte de 12) ← a funcţionat

Ask@her4date (Invit-o la întîlnire) ← a funcţionat, eu iar sunt îndrăgostit


No@drinking2months (Nu bea două luni) ← a funcţionat, mă simt extraordinar de bine

MovE@togeth3r (Începeţi să locuiţi în doi) ← a funcţionat

Get@c4t! (Fă rost de o pisică) ← a funcţionat, acum avem o pisică minunată

Facetime2mom@sunday (Vorveşte cu mama prin Facetime în fiecare duminică) ← a funcţionat, eu vorbesc cu mama mea în fiecare săptămînă


Acum parola mea este:

Save4@ring (adună bani pentru inel) ← viaţa trebuie să se schimbe din nou
 


Cu toate astea, aştept următoarea lună cu o oarecare nelinişte, ca să inventez o nouă parolă, care mă va motiva să îmi realizez scopurile.

Această metodă m-a ajutat pe mine timp de doi ani, iar eu am împărtăşit-o prietenilor şi rudelor. Eu nu credeam ca e marte chestie, dar asta s-a dovedit a fi o schimbare majoră în viaţa mea, aşa că am decis să o împărtăşesc şi vouă.

Încercaţi! Alegeţi-vă scopurile corect, atîrnaţi-vă serios de ele şi astfel o să vă puteţi schimba viaţa.

Nu uitaţi să folosiţi parole dificile pentru securitate. Adăugaţi măcar un simbol şi o cifră, nu o creaţi scurtă, amestecaţi cuvintele cu propoziţii. S4f3ty_f1rst! (Securitatea mai presus de toate!)

 

Împărtăşiţi această metodă cu acele persoane cărora le-ar putea fi de folos, apoi împărtăşiţi experienţa voastră şi   cu mine!

 

 

În speranţa unor scopuri bine determinate,

Ecaterina Godoroja (Tincu) vă invită la performanţă!

 

Sursa articolului o găsiţi aici.