Autorul blogului

Ecaterina Godoroja (Tincu)

Vezi profilul pe Linkedin

Urmăreşte-ne pe:

7 motive pentru care nu ţi-aş da Accept pe Linkedin

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Salutare, dragii mei!

Aceste şapte motive despre care vă voi vorbi în continuare le-am aflat de la soţul meu.

El a citit zilele trecute un articol în care erau  menţionate aceste motive, dar şi explicaţia corespunzătoare pentru fiecare dintre ele.

Mi-a părut destul de relevantă explicaţia lor şi am decis să vă povestesc şi vouă despre aceste 7 motive, care nu sunt deloc de ignorat.

Mai ales că acum se observă aşa o goană după cît mai multe conexiuni pe tot felul reţele sociale.

Şi asta pentru că mai fiecare utilizator vrea să fie acceptat de ceilalţi, vrea să fie de ajutor pentru ceilalţi şi de ce nu, vrea să fie în pas cu moda.

 

Dar, să revenim la cele 7 motive pentru care nu ţi-aş da Accept pe Linkedin.

 

Aceste cuvinte aparţin lui Michael O'Donnell. Este vorba despre Directorul General al companiei Thesis Ventures. Tot el este şi autorul celor 7 motive pentru care ar ignora o invitaţie la conexiune pe Linkedin. Iar mai jos descrie cu lux de amănunte motivele care l-au făcut să rupă tăcerea despre nebunia numărului mare de conexiuni după care fuge practic fiecare dintre noi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Primesc în fiecare zi aproximativ 5-6 cereri de conexiune cu diferite persoane pe Linkedin. Eu accept invitaţiile doar de la cei pe care îi cunosc -- sau pe care i-am întîlnit personal. De obicei, trec prin toate cererile de conectare care ajung la mine şi mă strădui să nu ignor nici o cerere, şi sper că alţii vor proceda la fel ca mine şi imi vor lua în serios cererile mele.

Însă de ceva timp, am abandonat această politică deoarece eu însumi făcusem cereri de conexiuni pe Linkedin cu persoane pe care nu le cunoşteam şi cu care nu mă întîlnisem, şi pentru că eu consider că trebuie să existe o bază pentru interes reciproc. Mi se pare corect că trebuie să analizez cererile pe care le primesc de la persoane pe care nu le cunosc.

 

Analizez profilul fiecărei persoane care m-a invitat la conectare. De obicei accept invitaţiile care sunt autentice şi relevante pentru eforturile mele profesionale. Motivele pentru care nu accept unele invitaţii la conexiune sunt următoarele:

 

1. Nu are poză sau aceasta este o pictogramă sau logotipul unei companii

Eu mă conectez cu oameni "reali", nu cu oameni fără faţă sau cu obiecte neînsufleţite.
Pun preţ pe relaţiile cu oamenii, nu cu entităţi.
Dacă mi-aş dori să urmăresc activitatea companiei dumneavoastră aş face-o în compartimentul "Companii" de pe Linkedin.
Nu pot să te cunosc sau să am încredere în tine dacă nu te cunosc. Am nevoie să fac legătura dintre faţă şi nume.

 

2. Profil incomplet sau informaţie insuficientă

Dacă tu nu ai timp să redactezi istoricul activităţilor tale, nivelul de educaţie şi alte informaţii care m-ar ajuta să înţeleg cine eşti cu adevărat şi despre ce este vorba, de ce aş avea eu nevoie de tine în reţeaua mea de contacte?

 

3. Are puţine conexiuni şi nu are recomandări

Imediat îmi par suspicioase invitaţiile de la persoane care au puţine conexiuni sau nu le au deloc. Un astfel de profil seamănă foarte mult cu unul al unui "ESCROC".

Dacă eşti abia la începutul carierei tale profesionale, ar trebui să începi conexiunile cu foştii tăi colegi de şcoală şi cu prietenii. Dacă fostul tău şef, coleg, profesor sau prieten nu ţi-a lăsat o recomandare, de ce ar trebui să o fac eu? 

Pentru că dacă accept invitaţia ta, şi îţi dau acces la reţeaua mea de contacte înseamnă că ţi-am făcut o recomandare tacită pentru ceilalţi oameni care sunt conectaţi cu mine.

 

4. Invitaţia ta spune aşa: "I'd like to add you to my professional network on Linkedin."

Dacă tu îţi faci timp 2 minute ca să scrii: "Salut Mike, ştiu că noi nu ne cunoaştem unu cu altul, dar cred că avem cîteva interese (sau conexiuni) în comun şi aş vrea şă te adaug în reţeaua mea de contacte", atunci nu îmi va lua decît o secundă să dau click pe "Accept".

 

5. Ai minţit despre faptul că mă cunoşti

Dacă în invitaţia ta de pe Linkedin ai spus că tu eşti coleg cu mine, sau fost coleg de clasă, sau că avem un business împreună...şi de fapt nu-l avem...atunci, asta nu este decît o cale greşită de a începe o nouă relaţie.

 

6. Invitaţia ta la conexiune a fost precedată de un InMail

care a fost în esenţă un pas de vînzare legat de compania ta, sau de produsul/serviciul tău. Vezi punctul 1.

 
7. Titlul profilului tău spune că eşti un "vizionar" sau că ai 10,000+ conexiuni,

care sugerează că eu ar trebui să fiu un prost, deoarece eu nu sunt vizionar şi am doar cîteva conexiuni în comparaţie cu tine, şi evident că mi-ar plăcea foarte mult să fac parte din grupul tău. Serios?

Te rog, scuteşte-mă de privilegiul de a face parte din reţeaua ta.

 

Fii tu. Fii adevărat. Să ai o conexiunie bună este cu mult mai bine decît să ai cîteva sute (sau cîteva mii) cu nume aleatorii.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Cred cu siguranţă că aceste explicaţii vă vor ajuta să faceţi alegeri corecte pe Linkedin.

 

Sunt Ecaterina Godoroja  (Tincu), şi vă confirm că

       Experienţa Garantează Triumful !

 

Sursa articolului o găsiţi aici.