Urmăreşte-ne pe:

Cît de mult îţi doreşti să te faci ascultat?

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

Felul în care vorbeşti, vorbeşte despre tine!

La ce-mi trebuie mie dicţia dacă nu sunt rrrrrrrîit, ssssssîit, şşşşşşşşşi nu ma bîlbîi?

Este una din întrebările pe care le auzim destul de des, atunci cînd vine vorba de dezvoltare personală.

DICŢIA nu se referă doar la defectele de pronunţie!

Felul în care vorbeşti, vorbeşte despre tine!

Cînd eram în al III-lea an de facultate, îmi doream tare mult să pot pleca cu o bursa de studii din cadrul facultăţii în altă ţară.

Deşi eram deja student "străin" venit cu bursă în altă ţară. smiley

 

În fine, pînă am desluşit adevăratul motiv de ce nu pot pleca, am tot căutat universităţi care să mă primească şi chiar unde mă puteam caza pe toata durata programului cu bursă.

Şi atunci mi-a fost dat să întîlnesc o persoana care călătorise foarte mult în viaţa ei şi pe care am întrebat-o: cum să găsesc unde să stau? Răspunsul pe care l-am primit atunci a fost următorul: să ştii că atunci cînd ajungi într-o lume necunoscută şi cînd deschizi gura pentru prima dată, în funţie de ce spui eşti catalogat imediat!!!

Acest răspuns venea să îmi subtilizeze şi faptul că nu mi-am formulat tocmai corect întrebarea despre cazare, dar şi faptul că felul în care vorbeşti, vorbeşte depre tine!

Fraza din urmă îi aparţine Melaniei Medeleanu, fost prezentator TV în România şi fondatoarea unui curs de dicţie.
Melania Medeleanu ne şi exemplifică extrem de clar diferenţele dintre oameni în funcţie de exprimarea acestora. Aşa cum vorbeam şi mai sus, chiar are loc o catalogare.

Cu un ton mai autoritar sau chiar uşor agresiv poţi fi perceput ca "un tip dă după blocuri", sau contrariul acestuia susţinut de o vorbă din popor: vorba dulce, mult aduce! astfel reuşeşti să fii perceput ca o persoană mai agreabilă.

În funcţie de pronunţia pe care o ai, poţi să vorbeşti tare şi clar sau moleşit şi fără vlagă, abia înţeles de ceilalţi.

La fel cum poţi părea mîţîită/ mîţîit sau, din felul în care vorbeşti se poate citi încredere. Poţi să vorbeşti atît de repede încît cei din jurul tău să ameţească după primele cuvinte, sau poţi să adopţi ritmul care să le permită să te urmărească.

De asemenea, poţi să rosteşti monoton fiecare propoziţie din fiecare frază, sau poţi să fii expresiv, şi fiecare cuvînt pe care îl spui să fie în acord cu ideea pe care vrei să o exprimi.

Dicţia e despre cine vrei să fii. Cît de mult îţi doreşti să te faci ascultat, înţeles? E despre a fi convingător, e despre încredere!

 

În continuare vă invit să o urmăriţi pe Melania Medeleanu, vorbind despre dicţie!

 

 

 

Pentru a vă îmbunătăţi dicţia este nevoie de multă implicare în primul rînd. Trebuie să vă doriţi acest lucru.

Deoarece numai dorinţa de dezvoltare personală vă va face să înţelegeţi cît este de uşor să pronunţi:

Şase saşi în şase saci!  repede şi fără nici o greşeală smiley

 

În următoarele articole vă promit o serie de frămîntări de limbă, grabnic ajutătoarewink

 

 

Autor: 
Ecaterina Godoroja (Tincu)