Urmăreşte-ne pe:

Top 7 trucuri pentru un interviu de succes

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

 Vechea zicală care spune: „Haina nu-l face pe om” se pare că nu mai este valabilă în secolul XXI, cînd totul se rezumă la aspect.


Fie că mergem în parc, la o petrecere sau la serviciu, trebuie să arătăm bine.
Acest lucru este şi mai important atunci cînd mergem la un interviu de angajare.

Un interviu pentru un job este o experienţă prin care fiecare dintre noi a trecut măcar o dată şi tocmai de aceea ştim că, în afară de profesionalism, avem nevoie şi de o ţinută vestimentară potrivită.


Pe lîngă asta, interviul de angajare provoacă, adesea, multe emoţii şi mult stres, însă reprezintă mereu o şansă de a-ţi demonstra calităţile şi competenţele pentru a obţine jobul dorit şi mai ales o carieră de succes.

 


Cum interviul de angajare îşi are propriile riscuri şi capcane, iată cîteva ponturi pentru ca să fiţi mai siguri în calea voastră spre succes!

 

  1. Atenţie la vestimentaţie

Este drept că nu toate joburile presupun o vestimentaţie zilnică la patru ace, la fel cum nici interviurile de angajare nu au reguli mereu stricte referitoare la codul vestimentar de succes.

Ca regulă generală, însă, este esenţial să fii îngrijit, indiferent de ţinuta adoptată, şi să nu laşi impresia că ai aruncat pe tine primele haine pe care le-ai găsit în casă.

De asemenea, nu uita niciodată să îţi adaptezi ţinuta la tipul jobului pentru care ai aplicat dacă îţi doreşti un rezultat de succes - unul în domeniu bancar va implica, în mod sigur, o ţinută business încă de la interviul de angajare.

 

  

2. Documentează-te temeinic

Pentru a obţine jobul pe care ţi-l doreşti, asigură-te că nu sari peste etapa documentării referitoare la compania angajatoare.

O cercetare de acest tip te va scuti de surprize neplăcute şi de întrebări incomode.

Fiind informat cu suficiente informaţii despre angajator poţi transforma unele informaţii chiar şi în întrebări la adresa intervievatorului, care va aprecia faptul că te-ai informat despre activitatea sa.

 

 

 

 

  3. Fii punctual

Şansele de a te număra printre candidaţii preferaţi de un angajator vor scădea dramatic dacă vei întîrzia la interviu, şi astfel rişti să înlocuieşti succesul cu eşecul,doar pentru o întîrziere.

Dacă nu ştii exact unde trebuie să ajungi,  informează-te în prealabil şi oferă-ţi o marjă de timp, pentru a fi sigur că vei ajunge înainte de ora fixată pentru interviu.

Ideal, ar trebui să fii acolo, pregătit să intri în sală, cu 15 minute mai devreme.

 

 

4. Ia cu tine materialele necesare

Pentru o prezenţă de succes la un interviu, este bine să ai la tine un pix şi o agendă, şi chiar şi de un portofel pentru cărţi de vizită.

Acest portofel îţi va folosi în special în cazul în care intervievatorul îţi va oferi cartea sa de vizită - plasarea ei într-un portofel adecvat îţi va aduce puncte la capitolul profesionalism şi persoană orientată către succes.

Nu uita, bineînţeles, de fotocopiile CV-ului tău: înarmează-te cu cel puţin 5 copii şi asigură-te că le ai şi în format electronic, la îndemînă (pe un stick).

 

 

 

  5. Nu bate cîmpii

Majoritatea oamenilor, mai ales atunci cînd sunt nervoşi au tendinţa de a vorbi prea mult şi prea repede.

Stăpîneşte-ţi însă astfel de porniri nefaste.

Indiferent de întrebările care îţi sunt puse în timpul interviului, nu uita să NU deviezi de la subiect.

Încearcă să oferi doar informaţii relevante pentru job respectiv şi pregăteşte-te să dai mai multe detalii doar în situaţia în care intervievatorul îşi doreşte să afle mai multe.

 

 

 

  6. Nu spune minciuni

Suprinzător sau nu, nu puţine sunt CV-urile care, pe lîngă datele reale, conţin şi o mulţime de informaţii inventate.

Cu toate acestea, dacă vrei să ai cu adevărat o şansă de a obţine şi păstra un anumit job, ideal ar fi să nu îţi "maschezi" CV-ul în acest fel, nici să nu spui minciuni la interviu, dacă vrei să obţii succes în carieră.

"Mascarea" CV-ului ar trebui să presupună doar includerea celor mai relevante informaţii pentru un anumit job şi prezentarea acestora într-o lumină favorabilă, fără a fi nevoie să adaugi detalii neadevărate.

 

 

 

   7. Controlează-te
 

Înainte de interviul adevărat, nu ar strica să faci, împreună cu un prieten, un "interviu fals".

Astfel, vei şti dacă şi unde mai trebuie să munceşti pentru a-ţi îmbunătăţi controlul asupra propriei tale persoane.

Reţine că limbajul corporal transmite mai multe informaţii decît cel verbal!